Erica och Timrå-harven skördar framgångar

Erica och Timrå-harven skördar framgångar

Erica Guldhag 640Timrå-harven syns allt mer på travbanorna och då trevligt nog även i vinnarcirklarna! Detta genom framgångsrika travtjejen och tidigare serie-stjärnan Erica Guldhag som inte bara vinner montélopp utan numera även sulkylopp. Detta i en dress sponsrad av Timrå-harven.

27-åriga tvåbarnsmamma Erica Guldhag jobbar som redovisningskonsult med eget företag medan mycket fritid ägnas åt hästar och travsport.

Men vi tar det från början…

- Jag var tre år när jag fick en shetlandsponny av mamma Carola och redan där och då väcktes mitt starka hästintresse, minns Erica.

I de yngsta åren handlade det mest om ridning och hoppning och det var också då hon blev stjärna i tidningen Min Hästs tecknade serie ”Stallgänget på Tuvan” av Lena Furberg.

- Jag och min storasyster Elin hade hästarna Samba och Piretta på en gård i Tuvan där Lena Furberg också höll till, på den vägen blev det, berättar Erica som tillsammans med Elin var huvudfigurerna i den populära serien som tecknades och publicerades i bra många år.

- Än i dag blir jag påmind om det där och det faktiskt främst av finskt hästfolk som känner igen mig från tidningen.

Barnserien lever alltså kvar än i dag precis som hästintresset gör för Erica.

Lite högre upp i åldern tog Erica körlicens för ponnytrav.

- Jag började tävla med en shetlandsponny där jag faktiskt var med i shettiskriteriet på Solvalla 2005, efter att ha blivit störd i starten blev vi första oplacerade ekipage, men det var verkligen ett roligt äventyr.

Sedan körde hon Gotlandsruss i ponnyloppen upp till hon blev 16 år.

- Då tog jag licens för stor häst, faktiskt först i sulky och våren därpå i monté, berättar Erica som tackar Burträskparet Torsten Semberg och Malena Burén för att hon via deras Rydens Diana kom igång och fick börja montétävla.

- Det var inte den bästa häst jag ridit, men med henne tog jag 2012 min första seger på Lyckseletravet.

- Monté var och är verkligen en bra inkörsport i travet om man både är ung, tjej och orutinerad.

Guldhag Erica sadel 640I sista gymnasieåret kunde Erica göra utlandspraktik.

- Jag hade på nätet sett att systrarna Linnea och Stina Swartling gjort det i Frankrike, jag tog kontakt med dom vilka förmedlade kontakt med Sofia Aronsson som var där nere då. Det blev tre veckors praktik plus att jag var kvar över höstlovet.

Erica fick smak på Frankrike och när det halvåret senare 2011 var dags att ta studenten så…

- Satt jag på ett plan till Frankrike dagen därpå för ett väntande jobb hos Philippe Masschaele. Jag hade träffat honom under Elitloppshelgen några veckor tidigare och när han frågade om jag inte skulle komma och jobba där var det inte mycket att fundera på.

Erica jobbade i Frankrike ett år, blev känd som något av en kamikazepilot då det gällde att rida monté.

- Jag fick ofta ta mig an de orutinerade och bångstyriga hästarna, men det var en oerhört lärorik period. Ibland kunde jag rida sju, åtta hästar per dag, sa Erica vars orädda kamikazestil kanske inte är så långt från att vara dumdristig…

- Njaa, det ligger väl i gränslandet, skrattar Erica som bara varit med om en riktigt otäck incident:

- Jag skulle rida in en unghäst där nere vilken dom galet nog hade satt på helstängt, han såg inte mig när jag klev upp på ryggen, tog några rejäla galoppsprång, halkade så att vi båda landade på kullerstenar. Jag blev rejält blåslagen men det var tur att hästen landade bredvid mig.

Väl hemma i Sverige red hon Zandra C. åt pappa amatörtränaren Mats Viklund, fick även förtroende av Bodenproffset Jesper Nilsson och så har det hela vuxit allt eftersom där 2016 kan sägas vara Ericas genombrottsår då det gäller montétävlande här hemma.

- I början ringde jag ofta runt till tränarna och erbjöd mina tjänster, men det gör jag inte direkt ofta nu, säger Erica som i år 2019 går mot ännu ett rekordår.

När detta skrivs har hon redan tagit sex årssegrar, ridit/kört in 228.350 kronor och bland annat kvalificerat sig till Dam-SM-finalen i sulkylopp i Gävle där hon från ett trist utgångsläge med bakspår körde Carl-Evert Johansson Big Believer till en snygg fjärdeplats.

Med Big Believer har Erica vunnit såväl i monté som i sulky.

- Jag är väl fortfarande bättre på att rida monté än på att köra sulkylopp, men tycker att det är otroligt roligt att köra lopp också.

Med eget företag och två barn (4 respektive 1.5 år) så tävlar hon numera inte riktigt lika mycket och inte överallt.

- Nej, nu försöker jag hålla mig norr om Sundsvall, säger Erica som i tvååriga kallblodet Guldhagens Mygga har en häst i egen träning också.

- Helst skulle jag vilja ha en häst till, men det är tidskrävande det här och får nog vänta ett tag, säger tjejen som allt mer ofta exponerar Timrå-harven på travbanorna runt om i övre Norrland och det med framgång.

Travframtiden?

- Visst skulle det vara kul att satsa ännu mer på travsporten, men det är inte direkt aktuellt i dagsläget i alla fall.

Skriv ut E-post